Nove preporuke WHO-a za unos šećera

Prema novim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca i odrasli trebali bi ograničiti unos slobodnih šećera na maksimalnih 10 % ukupnog energetskog unosa. Ovo bi značilo da, primjerice, dnevni jelovnik od 2 000 kcal ne bi smio sadržavati više od 50 g slobodnih šećera.

Pojam „slobodni šećeri“ odnosi se na monosaharide, poput glukoze i fruktoze, i disaharide, poput saharoze ili stolnog šećera, koji se dodaju hrani tijekom procesa proizvodnje ili pripreme, ali i koji su prirodno prisutni u medu, slatkim sirupima i voćnim sokovima. U slobodne šećere se ne ubrajaju šećeri prirodno prisutni u cjelovitom voću i povrću budući da njihova konzumacija nije povezana s neželjenim zdravstvenim učincima.

U preporukama je navedeno kako postoje vrlo čvrsti dokazi da održavanje unosa slobodnih šećera ispod granice od 10 % ukupnog energetskog unosa, znatno snižava rizik od prekomjerne tjelesne mase, pretilosti i zubnog karijesa. Stoga je WHO naglasio da bi sve zemlje trebale usvojiti ovu preporuku kako bi se smanjio teret kojim nezarazne bolesti pritišću zdravstveni sustav.

Nekoliko istraživanja predložilo je da bi se preporuka za unos slobodnog šećera trebala smanjiti na 5 % ukupnog energetskog unosa, međutim dokazi za dodatno smanjenje trenutno nisu dovoljno čvrsti.