Obilježen Dan dijetetičara

Povodom obilježavanja Dana dijetetičara 13. ožujka 2019. organizirana je Tribina o kvaliteti i sigurnosti hrane koja okupila približno 80 sudionika iz gotovo svih bolnica Republike Hrvatske. Nakon pozdravnog govora gospodina ravnatelja KBC-a Zagreb, prof.dr.sc. Ante Ćorušića i prof. dr. sc. Željka Krznarića, predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora, Valentina Uroić, mag. nutr. sve prisutne upoznala je s nastankom i razvojem Dana dijetetičara te njegovom tradicijom obilježavanja u zemljama diljem svijeta. Voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku Eva Pavić, mag. spec., dipl. ing. preh. teh. prezentirala je značajan Pilot projekt KBC-a Zagreb vezan uz nabavu hrane lokalnih proizvođača odnosno podržavanje lokalne proizvodnje. Istaknula je ekonomske i ekološke prednosti ovog projekta, ali i one prehrambene te zdravstvene i opće društvene prednosti za šire potrošače u pogledu pripreme zdravijih obroka sa svježim, visokokvalitetnim i lokalno uzgojenim namirnicama u javnim ustanovama.

Kako izgleda rad Ureda za kvalitetu, kojih segmenata u radu Klinika i Službi KBC-a Zagreb se dotiče te kakva su pravila kod unutarnjeg ocjenjivanja predstavila je doc. dr. sc. Bojana Knežević. Kroz konkretne primjere prikazala je ulogu Ureda u slučaju nastanka nesukladnosti u radu Službe te pohvalila izvrsnu međusobnu suradnju Službe za prehranu i dijetetiku i Ureda za kvalitetu. Jedan od ciljeva tribine bio je i edukacija dijetetičara o načinu izrade samostalnih troškovnika za nabavu prehrambenih proizvoda i hrane, a kroz to područje vodio nas je Karlo Fadić, mag. ing. preh. ing. Sve prisutne upoznao je s prednostima, ali i brojnim nedostacima objedinjene nabave prehrambenih proizvoda i hrane u odnosu na samostalnu nabavu te prikazao kako izraditi kvalitetne troškovnike i pondere.

Izazove prilikom primjene uvedenih namirnica kroz izradu novih normativa kako bi se osuvremenila prehrana u bolnicama približila nam je Anka Jurković, dipl. ing. preh. teh. U svom predavanju predstavila nam je najzanimljivije nove namirnice te kroz praktične i korisne primjere prikazala kako ih primjeniti i uvrstiti u normative, a sve to bez značajnog ugrožavanja financijskog okvira bolničke prehrane. Nadalje, na tribini su prezentirane i najnovije smjernice za različite dijetoterapije. Zrinka Šmuljić, mag. nutr. predstavila je smjernice za prevenciju i liječenje bolesnika s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća te liječenje pretilosti, potom je Nikola Mesarć, mag. nutr. prezentirao različite Američke i Europske smjernice za liječenje dijabetesa. U nastavku je Josipa Matanić, mag. nutr. predstavila standarde za liječnje hipertenzije te dislipidemije koji su, uz prethodno navedeno, također jedni od ključnih čimbenika za razvoj kardivaskularnih bolesti, a Irena Karas, mag. nutr. smjernice za prehranu kod upalnih bolesti crijeva. Na samom kraju od strane prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender, dipl. ing i Eve Pavić, mag. spec., dipl. ing. preh. teh. čuli smo novosti vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti i DTP.

Na susretu je zaključeno da će se svake godine, druge srijede u mjesecu ožujku obilježavati Dan dijetetičara, a svake druge godine na taj dan održavat će se Dani bolničke prehrane, za koje je predloženo da budu tematski organizirani. Na taj način osim ugodnog druženja, težimo zajedničkim ciljevima kako bi povećali svijest javnosti o važnosti pravilne prehrane i naglasili važnost pozicije registriranih dijetetičara/nutricionista kao vodećih tijela kada govorimo o prehrani.