OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA DEBLJINE, 04. i 05.03.2022.

Prema podacima Statističkog ureda Europskih zajednica (Eurostat) 65% odraslih Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo, a pretilost pogađa i svako 3. dijete.  Da živimo u doba pandemije pretilosti svjedoče i podaci Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima se prevalencija pretilosti u Europi od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas utrostručila, a predviđa se da će do 2030. preko 50% europskog stanovništva biti pretilo. U svrhu podizanja svjesnosti o gorućem zdravstvenom problemu u petak, 04.03.2022. u organizaciji Referalnog centra za liječenje debljine Republike Hrvatske, kojemu je sjedište u Kliničkom bolničkom centru Zagreb i Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb obilježen je Svjetski dan debljine čiji je ovogodišnji moto „Svi se trebamo uključiti“. Time se apelira na uključenje ne samo zdravstvenih djelatnika, nego i političara, gospodarstvenika, udruga, medija i svi ostalih koji su svjesni posljedica pretilosti za zdravlje pojedinca i društva općenito ili svojim radom mogu doprinijeti smanjenju poražavajućih brojki. Pokrovitelji ove akcije bili su Europsko društvo za liječenje debljine – European Association for the Study of Obesity (EASO) i Europska koalicija osoba koje žive s debljinom – European Coalition for People living with Obesity (ECPO). U predvorju Zelene zgrade KBC-a Zagreb, točno pet minuta prije dvanaest sati, za sve zainteresirane građane koji su se u tom trenutku našli na pregledu ili pretrazi, organizirano je mjerenje tjelesne mase i analiza sastava tijela, krvnog tlaka i šećera u krvi. Vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi zainteresiranim građanima protumačili su vodeći endokrinolozi i medicinske sestre Referalnog centra, a sastav tijela nutricionisti-dijetetičari te su dobili preporuke za odgovarajuće liječenje, odnosno promjenu prehrambenih navika u svrhu redukcije tjelesne mase i poboljšanje zdravstvenog stanja. Kao zdrava užina ponuđena je jabuka, a kako bi se pacijenti dodatno educirali uručen im je Priručnik o pretilosti napravljen za Svjetski dan debljine u izdanju Referalnog centra.


Osim promjene prehrambenih navika, u liječenju pretilosti nužno je i povećati razinu tjelesne aktivnosti, što je bio sadržaj drugog dana obilježavanja Svjetskog dana debljine. Uz organizatore iz KBC-a Zagreb u parku Maksimir u subotu, 05.03.2022., akciji se pridružilo Društvo športske rekreacije Aktivan život (program “Trčaona” za rekreativno trčanje i nordijsko hodanje) i škola trčanja Trčaona čiji su kineziolozi vodili program tjelesne aktivnosti koji je uključivao vježbe razgibavanja, Nordijskog hoda te vježbi snage i ravnoteže za stotinjak okupljenih građana različite životne dobi. Malo je reći da su svi okupljeni uživali u vježbanju, druženju, razmjeni iskustava i ljepoti parka Maksimir. Po završetku vježbanja okupljene je pozdravio posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, naš proslavljeni vaterpolist i osvajač dvije olimpijske medalje, gospodin Josip Pavić koji je podržao Dan debljine i naglasio bavljenje sportom kao značajnog saveznika u borbi protiv pretilosti.

Iako je pretilost kompleksna i multifaktorijalna bolest, moramo biti svjesni da uspjeh liječenja najviše ovisi o nama samima. Nužno je osvijestiti usvojene loše navike: kontinuirani prekomjeran dnevni energijski unos i porast vremena kojega provodimo sjedeći. Temelj liječenja neka bude promjena životnih navika što podrazumijeva implementaciju pravilne prehrane prema mediteranskim principima i uvođenje redovite tjelesne aktivnosti.