Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara prije 3 godine pokrenulo je inicijativu za obilježavanje Dana dijetetičara u Republici Hrvatskoj. Društvo okuplja nutricioniste, dijetetičare, inženjere prehrambene tehnologije, inženjere biotehnologije, liječnike, medicinske sestre, studente i osobe svih struka zainteresirane za temu dijetetike, kliničke prehrane, nutricionizma, prehrane u okvirima javnog zdravstva i u službi zdravlja. Do sada se u Republici Hrvatskoj Dan dijetetičara obilježavao različitim aktivnostima usmjerenima na stručne edukacije ili javnozdravstvene akcije te je uključivao kolege iz bolnica diljem Republike Hrvatske. U svrhu obilježavanja Dana dijetetičara 2019. godine organizirana je Tribina o kvaliteti i sigurnosti hrane na kojoj se prezentirao Pilot projekt Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede kojim se želi promovirati i jačati kratke lance u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora među kojima je i KBC Zagreb. Upoznavanjem kolega s detaljnim postupkom provođenja Pilot projekta cilj je bio educirati dijetetičare o načinu izrade samostalnih troškovnika za nabavu prehrambenih proizvoda i hrane te primjeni uvedenih namirnica kroz izradu novih normativa kako bi se osuvremenila prehrana u bolnicama. Prezentirane su i nove smjernice za dijetoterapiju različitih bolesti prema prema najnovijim smjernicama svjetskih i europskih društava, rad Ureda za kvalitetu KBC-a Zagreb, novosti vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti, DTP-u i rad Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara. Na Tribini je sudjelovalo 77 sudionika iz gotovo svih bolnica u Republici Hrvatskoj. Jedan od zaključaka tribine bio je i obilježavanje Dana dijetetičara druge srijede u mjesecu ožujku svake godine.

U 2020. godini, netom prije širenja razmjera pandemije koronavirusa i u Republici Hrvatskoj, Dan dijetetičara obilježen je javnozdravstvenom akcijom u Hrvatskom saboru čiji je cilj bio edukacija javnosti o važnosti pravilne prehrane, kao i podizanje svijesti o važnosti redovite tjelesne aktivnosti. 14 iskusnih nutricionista i dijetetičara iz nekoliko hrvatskih kliničkih bolničkih centara, bolnica i savjetovališta okupljenih u Hrvatskom društvu nutricionista i dijetetičara provelo je nutricionistička mjerenja i individualne konzultacije za saborske zastupnike i zaposlenike Hrvatskog sabora. Uz podizanje svijesti o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti cilj ove akcije bilo je osvješćivanje javnosti o važnosti profesije nutricionista kao komplementarne struke u medicini. Svim zainteresiranima određen je sastav tijela mjerenjem na posebnim tjelesnim analizatorima, uzeta je nutricionistička anamneza te je pruženo kratko individualno savjetovanje. Kratkim upitnikom o prehrambenim navikama prikupljeni su podaci o učestalosti konzumacije voća, povrća, ribe, orašastih plodova, suhomesnatih proizvoda i slatkiša, učestalosti konzumacije maslinovog ulja kao poželjnog izvora masnoće u prehrani, osviještenosti o odgovarajućoj hidraciji i unosu soli te redovitom bavljenju tjelesnom aktivnošću. Inicijativi su se pridružile medicinska sestra i liječnica koje su zainteresiranima mjerile vrijednost šećera u krvi i vrijednost krvnog tlaka. Nutricionističkim se mjerenjima odazvalo 86 zaposlenika Hrvatskog sabora. Zahvaljujući tome inicijativa je izazvala i zadovoljavajuću pozornost medija čime je ostvaren i sekundarni cilj ove akcije.

U vrijeme „novoga normalnoga“ u kojemu se znanstvena, akademska, medicinska te sve druge zajednice sastaju i educiraju virtualnim putem i Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara organiziralo je upravo takav jedan virtualni sastanak „Nutricionizam i dijetetika 2021“ koji je započeo 10.03.2021. obilježavanjem Dana dijetetičara. Zbog zabrane okupljanja i uvedenih mjera socijalnog distanciranja Dan dijetetičara 2021. godine obilježen je održavanjem stručnih predavanja kolega iz bolnica diljem Republike Hrvatske. Teme obuhvaćene predavanjima bile su kratke priče iz dijetoterapije – vrlo zanimljivi kratki prikazi različitih kliničkih slučajeva s kojima se dijetetičari susreću, a zaključak je svima jednak: dijetetičar je sastavni dio multidisciplinarnih timova za liječenje širokog spektra bolesti, a primjena odgovarajuće dijetoterapije optimizira liječenje. U idućem predavanju izneseni su emocionalni utjecaji na obrasce prehrane kod pretilih bolesnika poslije barijatrijske operacije. Istaknuti su problemi operiranih bolesnika, prvenstveno emocije vezane uz hranu, kao i žudnja za hranom koje ostaju prisutne i nakon operacije te i dalje predstavljaju izazov za ishode liječenja. Iduće predavanje o kompleksnoj temi interakcija hrane i lijekova s naglaskom na kardiovaskularne bolesti educiralo je okupljene da interakcije hrane i lijekova postoje te da nisu beznačajne.  Posljednje predavanje Dana dijetetičara 2021. tematiziralo je problematiku zakonodavstva Republike Hrvatske vezano uz zvanje nutricionist zbog sve češće pojave osoba s istim zvanjem na tržištu rada, a bez odgovarajućeg stupnja obrazovanja. Kroz predavanje se mogla pratiti usporedba prava i obaveza osoba sa zvanjem dijetetičar i nutricionist u Republici Hrvatskoj i svijetu. Doprinos u obilježavanju Dana dijetetičara, osim izvrsnih predavača i stručnih predavanja, dali su kolege dijetetičari iz bolnica diljem Republike Hrvatske slanjem fotografija sa svojih radnih mjesta iz kojih je nastala vesela razglednica.