Nutrition Day 2018.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je, ali i radno obilježen još jedan Nutrition day. Radi se o međunarodnom stručno – znanstvenom projektu kojem je idejni začetnik Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism/ESPEN), a predstavlja godišnje istraživanje prehrambenih navika pacijenata i nutritivne skrbi o njima u zdravstvenim ustanovama diljem svijeta.

Osnovni cilj ovog projekta je promicanje pravilne prehrane u bolnicama jer ona izravno utječe na ishod liječenja brojnih bolesti te dokazano smanjuje troškove liječenja.

Nutrition day se prvi puta spominje 2004., a godinu dana nakon toga pokrenut je pilot projekt čiji su rezultati potvrdili postojanje potrebe za kontinuirnim praćenjem nutritivne skrbi u zdravstvenim ustanovama. Već 2006. uslijedilo je prvo službeno i otvoreno godišnje istraživanje u kojem je dobrovoljno sudjelovalo nekoliko zemalja Europske unije, uključujući i Hrvatsku. Prikupljeni podaci na internetskoj platformi ESPEN-a govore o tome kako danas u projektu sudjeluju 63 države iz čitavog svijeta, što uključuje oko 170 000 pacijenata iz 1 993 zdravstvene ustanove, odnosno 7000 njihovih odjela.

Tijekom višegodišnjeg rada u projekt su uvedene određene promjene kao što su proširenje istraživanja na štićenike domova za starije i nemoćne osobe te prilagođavanje anketnog upitnika za posebne skupine pacijenata. Radi se o onkološkim i pacijentima koji se nalaze u jedinicama intenzivnog liječenja.

Klinički bolnički centar Zagreb već je nekoliko puta sudjelovao u ovom projektu, ali nikada do sada istraživanje nije obuhvatilo veći broj ispitanika, odnosno bolničkih zavoda i odjela. Uključilo se sedam velikih klinika KBC-a Zagreb; Klinika za unutarnje bolesti, Klinika za pedijatriju, Klinika za kirurgiju, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, Klinika za kardijalnu kirurgiju, Klinika za ženske bolesti i porode te Klinika za plućne bolesti Jordanovac. Anketu su u navedenim klinikama 15. i 16. studenoga organizirali i proveli djelatnici Odjela za kliničku prehranu i nutricionisti Službe za prehranu i dijetetiku, uz pomoć dvadesetak volontera, studenata nutricionizma i medicine.

S lijeva na desno: prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i nadzor, Eva Pavić, dipl.inž.prehrambene tehnologije/rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist/Odjel za kliničku prehranu, prof. dr. sc. Željko Krznarić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju i Odjela za kliničku prehranu

Rezultate ovogodišnjeg Nutrition day-a djelatnici Odjela za kliničku prehranu saznat će za nekoliko mjeseci, nakon čega će u suradnji s bolničkom upravom i Službom za prehranu i dijetetiku moći poduzeti određene mjere poboljšanja nutritivne skrbi za naše pacijente, ako one budu potrebne.