SAŽETAK 6. DANA BOLNIČKE PREHRANE

Dani bolničke prehrane tradicionalan je stručni skup koji okuplja prvenstveno nutricioniste i dijetetičare, ali i liječnike, medicinske sestre i tehničare te osobe drugih struka zainteresiranih za temu bolničke prehrane. Ovogodišnji skup, šesti po redu, održao se 30.09.2022. u Osijeku, a tema je bila onkologija. 58 okupljenih kolega iz cijele Hrvatske poslušalo je 11 predavanja nakon kojih su organizirani prigodan izlet i večera. Uz Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara organizatori skupa bili su  Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek i udruga Nutricionizam Balans iz Osijeka, a skup su podržali Hrvatsko društvo za kliničku prehranu i Hrvatski liječnički zbor.

Okupljene su ispred domaćina KBC-a Osijek pozdravile doc.dr.sc. Silvija Canecki Varžić, pročelnica Zavoda, i Maja Gradinjan, mag.nutr., klinički nutricionist, a ispred HDND-a predsjednica dr.sc. Eva Pavić i dopredsjednica prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Stručni dio skupa doc. Canecki Varžić otvorila je predavanjem o liječenju endokrinoloških bolesti u onkoloških pacijenata s naglaskom na pretilost i šećernu bolest u kojemu je istaknula mehanizme međudjelovanja navedenih stanja, kao i povezanost kancerogeneze s korištenjem lijekova za liječenje pretilosti i šećerne bolesti. Doktorica Josipa Flam u predavanju o tumorskoj kaheksiji u onkoloških pacijenata ukazala je na opasnosti nedostatnog energijskog unosa i lošeg nutritivnog statusa na ishod liječenja, istaknula da će se poboljšanjem funkcionalnog statusa smanjiti broj nuspojava liječenja i odgađanje liječenja te povećati učinkovitost terapije maligne bolesti. Zbog toga je bitno na vrijeme započeti s nutritivnom terapijom i redovito vršiti procjenu nutritivnog statusa bolesnika. Svjesni važnosti odgovarajućeg nutritivnog statusa u liječenju i oporavku svi su predavači istaknuli važnost nutritivne potpore, ali i tjelesne aktivnosti i psihološke podrške oboljelima kojoj je bilo posvećeno cijelo jedno predavanje magistre psihologije Ive Dimitrijević. Na primjeru kolorektalnog karcinoma dr. Iva Kirac prikazala je prehabilitaciju bolesnika i ukazala na vrlo zabrinjavajuće statistike kada je riječ o brojevima novooboljelih od karcinoma kolona i rektuma te prognoze preživljenja i liječenja. Nutritivni status pedijatrijskih onkoloških pacijenata neće utjecati samo na glavni cilj, odnosno uspješnost liječenja, već i na odgovarajući rast i razvoj djeteta. Dr. Sara Sila u svom predavanju prikazala je kako se dobra prognoza liječenja vrlo brzo može zakomplicirati. Posebno je naglasila nužno uključivanje nutricionista i psihologa u proces liječenja djece te suradnju i edukaciju roditelja kako bi se nutritivna intervencija provodila na optimalan način.

Drugi blok predavanja bio je posvećen nutritivnoj potpori i edukaciji te su izložene kompleksne dijetoterapije u liječenju karcinoma dojke (prof. Ines Banjari) i gušterače (mag. Maja Gradinjan Centner), pristup prehrani nakon gastrektomije (prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender) te zašto je važno procjenjivati nutritivni status bolesnika s kolorektalnim karcinomom nakon postavljanja dijagnoze (dr.sc. Irena Martinis). Obol svim stručnim predavanjima drugog bloka dala je dr.sc. Eva Pavić koja je, na temelju dugogodišnjeg iskustva rada, u svojem predavanju istaknula smjernice za liječenje onkoloških pacijenata te koliko ih nutricionisti/dijetetičari primjenjuju u svom radu, odnosno pacijenti implementiraju u praksu.

Svjesni važnosti redovite tjelesne aktivnosti, ali i ljepota, bogate povijesti i zanimljivosti grada Osijeka, za slobodno vrijeme organizirana je šetnja Osječkom Tvrđom uz stručnog vodiča, a nakon edukativne šetnje večera temeljena na tradicionalnim ribljim specijalitetima Slavonije i Baranje.

Zrinka Šmuljić, mag.nutricionizma