Nutrition Day 2018.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je, ali i radno obilježen još jedan Nutrition day. Radi se o međunarodnom stručno – znanstvenom projektu kojem je idejni začetnik Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism/ESPEN), a predstavlja godišnje istraživanje prehrambenih navika pacijenata i nutritivne skrbi o njima u zdravstvenim ustanovama diljem svijeta.

Osnovni cilj ovog projekta je promicanje pravilne prehrane u bolnicama jer ona izravno utječe na ishod liječenja brojnih bolesti te dokazano smanjuje troškove liječenja.

Nutrition day se prvi puta spominje 2004., a godinu dana nakon toga pokrenut je pilot projekt čiji su rezultati potvrdili postojanje potrebe za kontinuirnim praćenjem nutritivne skrbi u zdravstvenim ustanovama. Već 2006. uslijedilo je prvo službeno i otvoreno godišnje istraživanje u kojem je dobrovoljno sudjelovalo nekoliko zemalja Europske unije, uključujući i Hrvatsku. Prikupljeni podaci na internetskoj platformi ESPEN-a govore o tome kako danas u projektu sudjeluju 63 države iz čitavog svijeta, što uključuje oko 170 000 pacijenata iz 1 993 zdravstvene ustanove, odnosno 7000 njihovih odjela.

Tijekom višegodišnjeg rada u projekt su uvedene određene promjene kao što su proširenje istraživanja na štićenike domova za starije i nemoćne osobe te prilagođavanje anketnog upitnika za posebne skupine pacijenata. Radi se o onkološkim i pacijentima koji se nalaze u jedinicama intenzivnog liječenja.

Klinički bolnički centar Zagreb već je nekoliko puta sudjelovao u ovom projektu, ali nikada do sada istraživanje nije obuhvatilo veći broj ispitanika, odnosno bolničkih zavoda i odjela. Uključilo se sedam velikih klinika KBC-a Zagreb; Klinika za unutarnje bolesti, Klinika za pedijatriju, Klinika za kirurgiju, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, Klinika za kardijalnu kirurgiju, Klinika za ženske bolesti i porode te Klinika za plućne bolesti Jordanovac. Anketu su u navedenim klinikama 15. i 16. studenoga organizirali i proveli djelatnici Odjela za kliničku prehranu i nutricionisti Službe za prehranu i dijetetiku, uz pomoć dvadesetak volontera, studenata nutricionizma i medicine.

S lijeva na desno: prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i nadzor, Eva Pavić, dipl.inž.prehrambene tehnologije/rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist/Odjel za kliničku prehranu, prof. dr. sc. Željko Krznarić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju i Odjela za kliničku prehranu

Rezultate ovogodišnjeg Nutrition day-a djelatnici Odjela za kliničku prehranu saznat će za nekoliko mjeseci, nakon čega će u suradnji s bolničkom upravom i Službom za prehranu i dijetetiku moći poduzeti određene mjere poboljšanja nutritivne skrbi za naše pacijente, ako one budu potrebne.

Prijavite se za newsletter!

Poslovni podaci

KBC ZAGREB
Centar za kliničku prehranu
Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb
OIB: 97346328181
IBAN: HR6924020061100729275

Kontakt podaci

KBC ZAGREB
Centar za kliničku prehranu
Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb

Tel. ++385 (0)1/2367-730
Fax. ++385 (0)1/3740-608
E-mail: info@hdnd.hr